Головною відмінною рисою технології нашого виробництва є низькотемпературний принцип зневоднення рибної сировини і одночасне забезпечення повного захисту всіх поживних і біологічно активних речовин риби від руйнування і біологічної інактивації шляхом сорбції на спеціальному білково-вуглеводному носії.
| Амінокислоти | Традиційне промислове виробництво | Сушка | ||
| При низькій температурі | 159º, 60 хв. | 159º, 180 хв. | ||
| Аргінін | 83.3 | 63.6 | 48.6 | 31 |
| Гістидин | 47.6 | 40.9 | 50 | 9.1 |
| Ізолейцин | 95.7 | 91.8 | 77.6 | 17.4 |
| Лейцин | 94.9 | 85.7 | 67.5 | 10.1 |
| Лізин | 98.4 | 79.3 | 77.3 | 5.5 |
| Метіонін | 95.8 | 64.2 | 73.1 | 23.8 |
| Фенілаланін | 100 | 76.7 | 71.1 | 9.7 |
| Треонін | 100 | 100 | 92.3 | 3.6 |
| Триптофан | 100 | 100 | 100 | 5 |
| Валін | 77 | 82 | 62 | 4.9 |
З таблиці 1 видно, що доступність амінокислот з рибного борошна для організму тварин і птиці зворотньо пропорційна збільшенню термічної обробки і тривалості впливу. Збільшення тривалості сушки борошна може привести до більш ніж десятикратного зниження доступності окремих амінокислот і перетворити дорогий продукт в небезпечне для здоров'я тварин і птиці кормову речовину.
За хімічним складом і кормової цінності наш продукт можна віднести до концентрованих джерел білка групи високоцінних рибних протеїнів (табл.2).
| Показники | Норма | Методи контролю |
| Сирий протеїн, % | 40, 50, 60 | За ДСТУ 7169, ДСТУ ISO 5983 |
| Сира клітковина, % (не більше) | 6 | За ГОСТ 13496.2, ДСТУ ISO 6865 |
| Сирий жир, % (не більше) | 15 | За ДСТУ ISO 6492 |
| Сіль кухонна, % (не більше) | 3 | ДСТУ 3782 |
| Сира зола , % (не більше) | 10 | За ДСТУ ISO 5984 |
| Масова частка сирої золи, нерозчинної в соляній кислоті в перерахунку на АСВ, % (не більше) | 2,2 | За ГОСТ 13496.14, ДСТУ ISO 5985 |
Амінокислотний склад представлений в таблиці 3 (на 07.10.2021).
|
Показники |
Одиниці виміру | Результати досліджень |
| Лізин | % | 4,26 |
| Метіонін | % | 1,17 |
| Аспаргін | % | 5,25 |
| Треонін | % | 1,88 |
| Серін | % | 2,64 |
| Глутамін | % | 8,19 |
| Пролін | % | 5,04 |
| Гліцин | % | 6,83 |
| Аланін | % | 4,59 |
| Валін | % | 2,4 |
| Ізолейцин | % | 2,77 |
| Лейцин | % | 3,21 |
| Тірозин | % | 1,04 |
| Фенілаланін | % | 2,13 |
| Гістидин | % | 1,38 |
| Аргінін | % | 3,37 |
| Цистин | % | 1,43 |
За органолептичними показниками продукт відповідає вимогам, зазначеним в таблиці 4.
| Назва показника | Значення |
| Зовнішній вигляд | Маса однорідна, сипуча, без грудочок. Допускається дрібноволокнистість |
| Запах |
Специфічно рибний, без сторонніх запахів |
| Колір | Від світло-коричневого до коричневого |
Наша продукція відповідає всім вимогам показників безпеки та виробничої санітарії, а також вимогам ТУ.
Борошно рибне кормове застосовують для годівлі сільськогосподарських тварин і птиці, хутрових звірів, риби, а також для приготування комбікормів і кормосумішей згідно рецептам і нормам, затвердженим в установленому порядку. Термін придатності становить 6 місяців.