Головною відмінною рисою технології нашого виробництва є низькотемпературний принцип зневоднення рибної сировини і одночасне забезпечення повного захисту всіх поживних і біологічно активних речовин риби від руйнування і біологічної інактивації шляхом сорбції на спеціальному білково-вуглеводному носії.

Таблиця 1. Доступність амінокислот в рибному борошні при різних технологіях виробництва і температурних умовах

Амінокислоти Традиційне промислове виробництво  Сушка
При низькій температурі 159º, 60 хв. 159º, 180 хв.
Аргінін 83.3 63.6 48.6 31
Гістидин 47.6 40.9 50 9.1
Ізолейцин 95.7 91.8 77.6 17.4
Лейцин 94.9 85.7 67.5 10.1
Лізин 98.4 79.3 77.3 5.5
Метіонін 95.8 64.2 73.1 23.8
Фенілаланін 100 76.7 71.1 9.7
Треонін 100 100 92.3 3.6
Триптофан 100 100 100 5
Валін 77 82 62 4.9

 

З таблиці 1 видно, що доступність амінокислот з рибного борошна для організму тварин і птиці зворотньо пропорційна збільшенню термічної обробки і тривалості впливу. Збільшення тривалості сушки борошна може привести до більш ніж десятикратного зниження доступності окремих амінокислот і перетворити дорогий продукт в небезпечне для здоров'я тварин і птиці кормову речовину.
За хімічним складом і кормової цінності наш продукт можна віднести до концентрованих джерел білка групи високоцінних рибних протеїнів (табл.2).

Таблиця 2. Основні характеристики рибного борошна кормового згідно ТУУ 10.9-41401647-002:2021
Показники Норма Методи контролю
Сирий протеїн, % 40, 50, 60 За ДСТУ 7169, ДСТУ ISO 5983
Сира клітковина, % (не більше) 6 За ГОСТ 13496.2, ДСТУ ISO 6865
Сирий жир, % (не більше) 15 За ДСТУ ISO 6492
Сіль кухонна, % (не більше) 3 ДСТУ 3782
Сира зола , % (не більше) 10 За ДСТУ ISO 5984
Масова частка сирої золи, нерозчинної в соляній кислоті в перерахунку на АСВ, % (не більше) 2,2 За ГОСТ 13496.14, ДСТУ ISO 5985


Амінокислотний склад представлений в таблиці 3 (на 07.10.2021).

 

Таблиця 3. Амінокислотний склад

Показники

Одиниці виміру Результати досліджень
Лізин % 4,26
Метіонін % 1,17
Аспаргін % 5,25
Треонін % 1,88
Серін % 2,64
Глутамін % 8,19
Пролін % 5,04
Гліцин % 6,83
Аланін % 4,59
Валін % 2,4
Ізолейцин % 2,77
Лейцин % 3,21
Тірозин % 1,04
Фенілаланін % 2,13
Гістидин % 1,38
Аргінін % 3,37
Цистин % 1,43

За органолептичними показниками продукт відповідає вимогам, зазначеним в таблиці 4.

Таблиця 4. Органолептичні показники

Назва показника Значення
 Зовнішній вигляд Маса однорідна, сипуча, без грудочок. Допускається дрібноволокнистість
Запах 

Специфічно рибний, без сторонніх запахів

Колір  Від світло-коричневого до коричневого

Наша продукція відповідає всім вимогам показників безпеки та виробничої санітарії, а також вимогам ТУ.
Борошно рибне кормове застосовують для годівлі сільськогосподарських тварин і птиці, хутрових звірів, риби, а також для приготування комбікормів і кормосумішей згідно рецептам і нормам, затвердженим в установленому порядку. Термін придатності становить 6 місяців.