Подобед Л.І. доктор с.-г. наук, професор, провідний науковий співробітник ІТ УААН
Тут представлені характеристики тільки тих кормових добавок, які показали переконливі результати в наших дослідженнях і в яких ми великою мірою упевнені:
- Рибні кормові продукти
- Ліпот
- Кормові білкові продукти додаткової переробки соняшникового шроту
- Кормові білкові продукти переробки післяспиртової барди
- Кормові білкові продукти промислової проробки кукурудзи
- Нові види кормового зерна з підвищеним вмістом білку
- Біологічно-активні добавки, премікси.
Кормові добавки, які створені, обґрунтовані і випробувані в Україні
Рибні кормові продукти - замінники рибної муки. Склад розроблено вченими інституту тваринництва УААН виробляється ТОВ «Оптікорм» і ТОВ «Євпаторійський рибзавод». Рибні кормові продукти є альтернативою стандартному рибному борошну, яке в Україні не виробляється.
РКД(Рибна кормова добавка) та БКР(Борошно кормове з відходів риб) виробляється ТОВ «Оптікорм» за запатентованою ексклюзивною технологію з рибних відходів, несортової риби, а також харчової риби з закінченим строком реалізації, яка поступає з магазинів і ринків. Виробництво є ідеальнім, екологічно чистим способом утилізації рибних відходів. РКД включає в своєму складі 40-60% кормового білку вищої якості з високим ступенем захисту рибних протеїнів і жирів від руйнування та окислення.
РКД вводиться до складу раціонів молодняку птиці і свиней в дозі 3-7% по масі комбікорму і повністю замінює стандартне рибне борошно з повним збереженням продуктивного ефекту. При цьому вартість РКД нижча за вартість стандартного рибного борошна на 40% в перерахунку на протеїн.
РКД забезпечує підвищення енергії росту молодняку птиці і свиней на 12-18% і сприяє формуванню стійкого імунітету тварин до інфекційних захворювань.
Виробництво РКД діє в існуючий час і поступове нарощується із року в рік. Потреба тваринництва і птахівництва України в цій добавці складає більш 30 тис тон на рік.
Кормові білкові продукти промислової проробки кукурудзи. До цієї групи відноситься кукурудзяний білок – глютен і кукурудзяна макуха. Виробництво глютену в Україні ексклюзивно і виконується виключно на Вірхнедніпровському крохмалопаточному комбінаті (Дніпропетровська обл.). Попит на глютен в державі задовольняється на 20-30%.
Виробництво кукурудзяної макухи з кожним роком зростає маже на 40% через збільшення експорту кукурудзяної олії Україною на Ближній Схід.
Обґрунтування використання цього продукту в годівлі тварин і птиці виконано інститутом тваринництва в 2005-2010 роках. Доказано, що цей продукт може на 30% заміняти кукурудзу в раціоні з одночасним зниження норми вводу білкових компонентів на 15-20%. Ця добавка зменшує зернове навантаження комбікорму і здешевлює вартість годівлі на 5-15% при повному збереженні високої продуктивності і здоров’я тварин.
Кукурудзяна макуха є надійним джерелом жиророзчинних вітамінів (особливо Е), що позитивно відбивається на розвитку репродуктивних якостей тварин і підвищує накопичення вітаміну Е в м’язах. Завдяки цьому зростають антиоксидантні властивості м’яса, що сприяє підвищенню строків його безпечного зберігання.
Одночасне включення в склад комбікорму птиці РКД, кукурудзяної макухи дозволяє до мінімуму знизити і навіть зовсім виключити з раціонів птиці дефіцитні білкові добавки з одночасним зеленням раціону і збереженням його продуктивної дії( Табл.1.).
Склад рецептів | Для несучок у віці , тижнів | Для молодняку та бройлерів | ||
22-40 | 40-60 | Стартовий для молодняку яєчних курок | Бройлери Фініш 28-42 дні | |
Пшениця | 42,8 | 42,5 | 50 | 23,3 |
Кукурудза | 10 | 11,2 | 2,7 | 30 |
Макуха соняшникова | 17 | 18 | - | 18 |
Шрот соєвий | - | - | 22 | 5 |
Макуха кукурудзяна | 15 | 12 | 12 | 15 |
РКД 40% | 3,94 | 4 | 8 | 3 |
Олія соняшникова | 2,2 | 1,8 | 3 | 3 |
Монохлоргідрат лізіну | 0,3 | 0,31 | 0,31 | |
DL-Метіонін | 0,2 | 0,2 | 0,21 | 0,18 |
Треонін | 0,11 | |||
Сіль | 0,1 | 0,09 | 0,09 | 0,2 |
Монокальційфосфат | 0,5 | 0,8 | - | 0,9 |
Вапнякова мука | 6,9 | 8 | - | 1 |
Сода харчова | 0,06 | 0,1 | - | - |
Премікс | 1 | 1 | 1 | 1 |
Разом | 100 | 100 | 100 | 100 |